International Child Development Programme – ICDP
Som ledd i Brobyggernes opplæringsprosjektet «Opplæring av ansatte som arbeider med flyktninger» tilbyr Bufetat veilederopplæring i verktøyet ICDP, både standardversjonen og minoritetsversjonen. Programmet har som mål å bevisstgjøre og styrke foreldre og andre omsorgsgivere i sin betydningsfulle rolle, det å se og møte barns behov på en god måte og være brobygger for minoriteter inn i det norske samfunnet.
Som veileder kan du drive ICDP-grupper for foreldre og omsorgsgivere. 25 deltakere gjennomfører opplæringen, både etnisk norske og minoritetsspråklige. Av disse kommer 16 fra Notodden og Hjartdal, de øvrige kommer fra andre kommuner i Telemark og Buskerud.
Tomas Hemstad fra Bufetat og Anne Grete Gundersen fra ICDP Norge har holdt tre to-dagers samlinger med undervisning i vårhalvåret, og skal ha tre veiledningsdager for deltakerne i høsthalvåret hvor deltakerne selv skal drive grupper.
Fylkeskonferanse «SAMMEN MOT EKSTREMISME»
160 deltakere fra store deler av Telemark var 15. mai samlet til konferanse om et svært samfunnsaktuelt tema; utenforskap, radikalisering og voldelig ekstremisme. Konferansen gav viktig informasjon, kunnskap og gode råd både om høgreekstreme miljøer og radikal islam og hvordan forebygge utviklingen. Konferansen var et samarbeid mellom Brobyggerne i Notodden kommune, Fylkesmannen, Notodden politistasjon og RVTS sør.
Ordfører Gry Blöchlinger åpnet konferansen og presiserte hvor viktig det er med god integrering av nye innbyggere. Hun ga bl.a honnør til et av de gode eksemplene, «Vi fritid» – et senter med tilrettelegging på flere språk med data og bildeteknikk der man henvender seg til innbyggerne i kommunen med informasjon om alle fritidstilbudene som finnes her. Hun introduserte til slutt sin tidligere sjef Olav Smedsrud som sammen med Sulaf Chamseddin og Bereket Haille sto for den kulturelle åpningen med tablået «De tre» – refleksjoner i vår tid knyttet til Wergelands dikt som formidler at religionene i sitt vesen har «et mildt og kjærlig hjerte». En blues ble det også!
Forsker Viggo Vestel fra NOVA startet den faglige delen med en forelesning om hvordan høyreytterliggående islamkritikk og radikal islam gjensidig påvirker hverandre, og ga en analyse av hvordan politikk og samfunnsliv er involvert og hva som må til for å bryte denne spiralen.
Fra Politidirektoratet stilte politiinspektør Bjørn-Erik Øvrum som ga innføring i kjennetegn på de høyreekstreme miljøene og hvordan myndighetene arbeider med forebygging og bekjempelse.
Aslak J Brekke fra RVTS sør etterfulgte med å vise utviklingsbildet fra radikale holdninger til voldelig ekstremisme, og opplyste om hva som er faresignalene og hva vi skal se etter.
Etter lunsj ga Mohammed Usman Rana en innføring i hvordan islamsk teologi kan kontekstualiseres inn i vestens tanke- og verdisett. Dette er et område der muslimene selv har et stort ansvar. Han refererte til boka si «Norsk islam».
En annen forfatter og dramatiker, Demian Vitanza, ga innblikk i hvordan han gjennom 200 timers samtaler ble kjent med en jihadist i Halden fengsel og fikk en dypere forståelse for mennesket bak. Samtalene resulterte i romanen «Dette livet eller det neste» som utkom sist vinter.
Fredrikstad kommune har opplevd på nært hold hvordan unge mennesker i byen ble radikalisert og reiste til Syria. Kommunens SLT-koordinator Espen Lindbæk Kruse orienterte om hvordan kommunen har tatt dette på alvor og satser på forebygging og tidlig innsats.
Avslutningsvis kom radikaliseringskoordinator Vegard Robertsen rett fra politimøte og la fram hva som gjøres i Telemark i arbeidet mot radikalisering og hvor man skal henvende seg med bekymringer.
Konklusjon på dagen er at det viktigste tiltaket mot radikalisering er det den enkelte av oss gjør. At vi med empati ser, møter og inkluderer de ungdommene vi møter og forholder oss til. Utenforskap i skole og arbeidsliv, rusproblemer og manglende farsfigur, ser ut til å være medvirkende årsaker når det går galt.
Rådmann Svein Aanestad og ass. fylkeslege Jan Arne Hunnestad ledet oss gjennom dagen.
Bok & Blueshuset var en hyggelig ramme rundt arrangementet, og for mange av deltakerne var det første gang de var der.
Vi ønsker velkommen tilbake!
Opplæring i EXIT – Expressive Arts in Transition
Verktøyet EXIT er utviklet for stressmestring etter traumatiske opplevelser for enslige mindreårige flyktninger, og er overførbart til bruk i traumehåndtering og stressmestring generelt. Gjennom kunst- og utrykksterapeutiske metoder lærer man om stabilisering som er nyttig kunnskap for ansatte i både helsevesen, oppvekstetat og sosial- og velferdstjenester.
9. mai holdt MELINDA MEYER som har utviklet metoden, og GUNNAR REINSBORG fra NIKUT (Norsk institutt for kunstuttrykk og kommunikasjon) fagdag på DPS på Notodden for ca 25 ansatte fra virksomhetene EMF (Enslige mindreårige flyktninger), Helsestasjonen, Kilden og DPS. Mandheimen asylmottak i Tinn hvor DPS veileder, hadde også med tre deltakere.
Det ble gitt en teoretisk innføring i metoden og forskning ble presentert.
22.-23. august skal 15 deltakere fra EMF, Helsestasjonen, Kilden, DPS og Mandheimen asylmottak få opplæring i metoden og gjennom å drive grupper med veiledning i høsthalvåret få sertifisering til å lede EXIT-grupper lokalt.
Opplæringen inngår i prosjektet «Opplæring av ansatt som arbeider med flyktninger» og finansieres gjennom midler fra Helsedirektoratet.
Fagdag Mindfulness og indre medfølelse i praksis
Fagdag med Katinka Salvesen og Malin Wästlund.
Fagdagen var en veksling mellom teoretisk innføring i begrepene og praktiske øvelser, refleksjoner over egne erfaringer og hvordan benytte metodene i klinisk praksis. Undervisningen var knyttet opp til boken “Mindfulness og medfølelse – en vei til vekst og traumer”, skrevet av kursholderne og utgitt på PAX forlag 2015.
Psykoedukativt familiearbeid 2015
Våren 2015 arrangerte Brobyggerne, i regi av virksomheten Psykisk helse og rus og i samarbeid med TIPS Sør-Øst, opplæring og sertifisering i psykoedukativt familiearbeid. Opplæringen startet med et Kick-Off seminar om Recovery og Psykoedukasjon og pågikk som tre 2-dagers samlinger med undervisning og veiledning. Ca. 40 ansatte fra Psykisk helse og rus, NAV, IDEA Kompetanse og Klinikk for psykisk helse og rusbehandling ved DPSene i øvre og nedre Telemark gjennomførte opplæringen. Se for øvrig Nyhets TIPS under.
SEPREP Ung 2011-2013
SEPREP Ung
Kurs i depresjonsmestring (KiD) 2011
Kurs i Depresjonsmestring (KID)